Gázkészülék

          Doktor

Gázkonvektor karbantartás

A jó idő végével, és a hideg őszi napok közeledésével megsokasodó teendők közé tartozik a fűtés és a gázkonvektor karbantartás is. Minden fűtési szezon elején érdemes ugyanis átnézetni a fűtőberendezéseinket, hogy megfelelően működnek-e. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a gázkonvektorok esetében sajnos meglehetősen gyakori, hogy valamilyen probléma kerül elő pár év elteltével.

A gázkonvektor karbantartás speciális szakmai tudást igénylő feladat. Egy olyan munka, ami a gázkonvektor tisztításán túl a bemenő és kimenő körök karbantartásáról is szól, ugyanis kétféle működési kört kell vizsgálni. Egyrészt a bemeneti, másrészt pedig a kimeneti kört ellenőrizzük, amikor javítunk egy-egy készüléket. A bemeneti maga a fűtőtest működését és gázellátását befolyásolja. Elromolhat egy tömítés, egy szikráztató, vagy éppen bármely alkatrész, mely a gázkonvektor működésképtelenségéhez vezethet. A központi fűtéssel ellentétben a gázkonvektornak megvan az az előnye, hogy nem vízkövesednek, azonban a felgyülemlett por okozhat problémákat az eszközünkön. Ennek a folyamatos tisztítása is csak gázszerelő kolléga jelenlétében ajánlott.

A kimeneti kör karbantartása az égéstermék elvezetésének feladatát teljesíti, mely többek között arról szól, hogy a széndioxidot és szénmonoxidot kivezeti a lakótérből. A legtöbb esetben a házat elhagyva ez a színtelen szagtalan gáz, mivel a levegőnél könnyebb és melegebb ezért felfelé emelkedik és a ház külső vonalán közlekedve visszaszívódhat a kéményen, mely szénmonoxid szivárgáshoz vezethet. A gázkonvektor karbantartás során tehát javasolt dolog ezt a külső kört is ellenőrizni.

gázkészülékdoktor.hu

Gyakori jele a szénmonoxid szivárgásnak, hogy az adott helyiségben többen erős fejfájásra panaszkodnak, ami látszólag nem akar szűnni. Ebben az esetben amennyiben még van időnk, nyissuk ki az ablakot, majd azonnal hagyjuk el a szobát, amíg végzetes következménye nincs a szivárgásnak. A szénmonoxid ráadásul rossz légkeringetés esetén, vagy rossz helyre telepített páraelszívó berendezés mellett kívülről is visszajöhet az otthonunkba.

Miért nem javasolt gázkonvektor karbantartás szaktudás nélkül?

Nos, kétségtelenül sokan döntenek úgy, hogy gázkonvektoruk karbantartásába fognak, hiszen úgy gondolják minden a legnagyobb rendben lesz és igen is értenek hozzá, azonban utólag mindig kiderül, hogy a hozzápiszkálások nem segítettek túl sokat. A legbölcsebb döntés bármilyen karbantartási munka előkészítése esetén, ha felvesszük a kapcsolatot egy rutinos gázszerelővel, aki gázkonvektor karbantartás területén jártas, és bízzuk a feladatot az ő tapasztalt kezeire.

A gázkonvektor karbantartás jó, ha minden évben legalább kétszer lezajlik, ám a folyamatos évente történő karbantartás nagymértékben javallott. A karbantartás rendszerint szezon elején és végén történjen, ezzel elkerülve hosszabb távú meghibásodást, melynek javítása kisebb vagyonba, vagy egy teljesen új konvektor beépítésébe kerülhet. A legtöbb gázkonvektor strapabíró és hosszú ideig jól használható, ám érthető okokból a konvektoroknak is ki kell állni az idő próbáját. A gázkonvektor karbantartás annál inkább ajánlott, minél régebbi az az adott készülék.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Igényelt szolgáltatás

Konvektor tisztítás

A konvektorok tisztítása nem olyan elterjedt tény a köztudatban Magyarországon, mint a kazánoké. Azonban a konvektorokra rátelepedő por nem csak esztétika vagy egészségügyi kérdés, valójában a fűtés hatékonyságában is szerepe van. Ha szabályosan és helyesen szeretnénk eljárni minden évben, a fűtési szezon kezdete előtt, még mielőtt bekapcsolná a konvektort, szükséges lenne a burkolat alatti alapos tisztítása.

A konvektorok tisztítása viszonylag egyszerű feladat, azonban semmiféleképpen se kezdjen neki házilag. Az éves karbantartás és beállítás részeként a kihívott szakember végzi el a tisztítást is, ahogyan ő dönt róla, hogy elég a száraz tisztítás, vagy szükséges a nedves is. 

A száraz tisztítás tuladjonképpen a kikapcsolt konvektor kefés porszívóval történő alapos megtisztítását jelenti. Ha ezt nem ítéli elégségesnek a szakember, akkor meleg mosószeres vízzel aztán akár kefével is ledörzsöli a ráégett porrétegeket a jobb hatásfok érdekében. 

A konvektorok elülső részét könnyű letakarítani, viszont a hátsó, fal felőli oldalán és a kazántagok közötti oldalakról ezt már sokkal nehezebb elvégezni. Itt érdemes a radiátortisztító kefét nevetni. Az öntötvas konvektorokat nem érdemes szárazon, csak nedvesen tisztítani a rücskös felületük miatt. A hátlapnak mind a két oldalát portalanítani kell, ezeket a szűk hely miatt szintén csak radiátorkefével lehetséges.

Az alapos tisztítást a burkolat belső oldalának átmosásával kell zárni, hogy onnan is eltűnjön a ráégett por – ezzel akár 20-30%-kal is növelhető a hatásfoka, ugyanakkor csökkenthető a fogyasztása.