Gázkészülék

          Doktor

Kazán karbantartás

A fűtési időszak nem ritkán jelent a magyar családok számára plusz anyagi leterheltséget, akár rendszeres, kiugróan magas kiadást. Akár javíttításra, akár éppen a magas gázszámlára költik a bevételük nagyobb részét, mindenféleképpen megterhelő és nyomasztó.

Ennek elkerülése érdekében, akár építkezni készülünk vagy épp házvásárlás, bérlés előtt állunk –  érdemes azon is elgondolkodni milyen típusű fűtést érdemes alkalmaznia a leendő lakásában. A lehetőségek tárháza igen bő, nem csak a meleget nyújtó anyag alapján osztályzhatóak már a fűtőtestek. Ajánlott az alapos felmérés, és gondolkodás, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb a család, a lakás, és a pénztárcánk számára a döntés előtt.

Elsőre talán fel sem merül senkiben, de egy jól megválasztott fűtési rendszerrel nem csak pénzt, hanem időt is spórolunk. A mozgalmas hétköznapokban rohanó családfőnek például biztosan nem fog beleférni az órákig tartó favágás munka után. Ugyanez igaz lehet a vidéken élő, idősödő nagyszüleinkre, szüleinkre, akiknek már nincs erejük fát hasogatni a hideg időben, hogy a házat fel tudják fűteni.

Egy kazán megvásárlása egyszeri, sajnos nem kis összegű kiadás, de a fűtés kérdését tuladjonképpen le is tudtuk akár 20-30 évre vele. Attól függetlenül, hogy gázos vagy fa fűtési a készülék, minden évben fontos oda figyelni a karbantartására. A kazánt a téli időszakban szinte egész nap használjuk, emiatt megterheljük. Az éves karbantartással pont ezeket a rejtett, előző szezonban talán ki sem bukó problémákat tudjuk időben felderíteni. Ha a kazán már nem a teljesítménye szerint funkcionál, esetleg lassabban fűt vagy időközönként magától kikapcsol, mindenféleképpen érdemes hívni egy szakembert. Nagy valószínűséggel egyszeri karbantartással orvosolható még időben a probléma.

kazán karbantartás

A kazán karbantartásán nem csak a készülék épsége múlik. Az otthonunk biztonsága, de ami rosszabb, a szeretteink élete is ettől függ. A kazán karbantartásába beletartozik a tisztítása, ami valójában a gázkészülék portalanítása, a hőcserélő kitakarítása az érintett alkatrészek kitisztítása, átfújása, pókhálók eltüntetése. Ha időben cselekszünk és odafigyelünk ezekre az időpontokra, sok pénzt megspórolhatunk, hiszen egy szakembert kifizetni még mindig kevesebb, mint új fűtőtestet vásárolni.

Mi történik, hogyha el van hanyagolva a karbantartás? Szinte biztos számolni kell azzal, hogy a készülék várható élettartama sokkal rövidebb lesz. Amíg egy rendszeresen karbantartott készülék 20 évig is gond nélkül működik, addig egy elhanyagolt készülék általában már 5 év után meghibásodik. A meghibásodás egyrészről sokkal költségesebb, ugyanis a javítást jóval drágábban vállalja minden szerelő, mint a rutin karbantartás. Másrészről pedig a megjavítás pillanatáig a kazán kiesik a munkából. Ez azt jelenti, hogy akár teljes téli napokon egy ideig nem lesz fűtés, valamint használati meleg víz.

A legokosabb döntés a fűtési szezon megkezdése előtt tervezni a karbantartást. Már a szeptemberi vagy októberi hónap alatt érdemes a karbantartást megcsináltatni, hogy az általában novemberben kezdődő fűtési szezonra rendben legyen a készülék. Ha évente egyszer, a fűtési szezon megkezdése előtt el van végezve a karbantartás akkor garantálható, hogy a készüléknek hosszú lesz az élettartama és biztonságosan fog működni minimális meghibásodási lehetőséggel. Fontos tényező, hogy a karbantartás díja előre tudható, míg a javítás díja rendkívül változó, hiszen attól függ, hogy mi romlott is el pontosan a készülékben.

A kazán karbantartási díja a szerelők díjszabásában attól függ, hogy milyen készülékről van szó és milyen rég volt már karbantartva. Értelemszerűen ha elhanyagoljuk a kazánt, és nem vigyázunk rá, akkor nagy esély van rá, hogy a karbantartás helyett egy sokkal drágább szerelés lesz a vége a biztonságosan használható állapot visszaállítása érdekében.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Igényelt szolgáltatás