?Gázkészülék

          Doktor

Vízmelegítő javítás

Amikor vízmelegítő készülékről van szó, minden esetben felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb – a villany vagy a gázkészülék. Legtöbb esetben ezt a döntést a felhasználási hely határozza meg hogy a meleg víz villany vagy gáz segítségével állítódjon elő. Természetesen a másik fő szempont mindig az ár és a fogyasztás mértéke, az esetleges javítási vagy karbantartási költségek.

Olcsó meleg víz előállításhoz megfelelő alternatívát a hőpanelek használata adhat, mert az a legolcsóbb meleg víz előállítási forma. Ennek hiányában viszont nem marad más lehetőség, mint a meleg víz előállítása gázzal vagy villanybojlerrel. A meleg víz gázfogyasztás csak az elhasznált, felmelegített vízre vonatkozik. Ezért az átfolyós gáz vízmelegítő fogyasztása nem több, mint amennyi vizet felmelegítenek rajta. Viszont a bojlernél mindig egy kellő mennyiség kerül előfűtésre, még akkor is, ha az nem használódik el. Szervizelésnél az egyikhez gázkészülék szerelőt kell hívni, a másikhoz pedig szakosodott bojlerszerelőt.

A melegvíz előállítás költsége gázzal hatékonyabb, mert Magyarországon, a villamos energia nagy részét gázzal állítják elő, így a melegvíz előállítása gázzal olcsóbb. A gázkészülékek előnye, hogy azonnal produkálnak melegvizet, ellenben ezeknél a gázkészülékeknél lényegesen szigorúbbak az üzembehelyezési követelmények.

A villanybojler legnagyobb hátránya az, hogy egy idő után elfogy a melegvíz, és időbe telik, amíg visszafűt. Mivel árammal működik, ezért nem szükséges kéményseprő szakvélemény, nem kell hozzá gázcső vagy gázvezeték és nem kell a gázszámlán szereplő rendelkezésre állási alapdíj sem. 

vízmelegítő javítás

Melegvíz vezeték és annak szigetelése mindkét esetben kiépítésre kerül a csapolókig, abban az esetben, ha azok még nincsenek kiépítve. Csak a kombi készülékeknél lehetséges a fűtés és a melegvíz előállítása is egyben. Ezt meg lehet valósítani egy melegvíz vegyestüzelésű kazánnal, vagy melegvíz tárolós kazán szolgáltatással. Az ilyen típusú melegvíz fűtési rendszer képes a helyiségek fűtését is ellátni és a melegvíz készítést is megteremti.

A vízmelegítőknél az elaludt őrláng, a melegvíz ellátás hiánya, minden esetben nagy bosszúságot okoz a felhasználónak. Előfordulhat, hogy melegvíz van, de fűtés nincs. Vagy, ugyanez csak fordítva, ha nem jön melegvíz, viszont a fűtés pedig kitűnően működik. Bár nyáron a fűtés nem annyira fontos, de a rendeltetésszerű működéshez fontos, hogy a rendszer mindig készen álljon. A melegvíz átfolyós gázbojlerrel, a melegvíz ára jobban előre tervezhető, mint a melegvizű bojlerek esetében.

Egy dolog közös mindkét készüléknél, ami nem más, mint hogy a vízmelegítők rendeltetésszerű használatával, és rendszeres karbantartásukkal, a megfelelő beállításokkal sokat spórolhatnak.

Például a vízköves, koszos és rosszul beállított berendezések kétszer-háromszor nagyobb víznyomás hatására kapcsolnak csak be, amely nagyban megnöveli a vízfogyasztást is. A vízmelegítők felülvizsgálata, tisztítása, karbantartása legalább 1-2 évente javasolt. De itt is nagyon fontos szempont, hogy ezeket a szereléseket, javításokat szakemberrel végeztessék el. Ez különösen a gázkészülékeknél kiemelten fontos az élet és vagyonvédelem miatt, de az sem egy életbiztosítás, ha valaki kellő szaktudás hiányában belepiszkál egy villanybojlerbe és esetleg áramütést kap. Ezeknek a készülékeknek a javítása kellő szakértelmet igényelnek, ezért minden esetben jobb, ha szakemberre bízzák a munkavégzést, mielőtt nagyobb hiba keletkezik, mint ami éppen fennáll.

Hibalehetőségek lehetnek még az alacsony melegvíz nyomás, ami általában egy, a rendszeren található szűrő bekoszolódása miatt fordulhat elő. Lehet, hogy a vízcsap kifolyónál vagy a csapolóknál van egy elhasználódott, vagy egy eltömődött melegvíz szűrő, aminek a vízben szállított szennyeződések kiszűrése a feladata. Éppen ezért itt összegyűlhetnek egy idő után a csőben sodródó haszontalan anyagok. Ha ezek a szennyeződések elzárják a víz útját, az nagy mértékben megváltoztatja a nyomásviszonyokat mindkét oldalon, ezáltal pedig könnyen lehet alacsony a melegvíz nyomás. Általában egy gyors tisztítás vagy az esetlegesen elhasználódott szűrő cseréje elhárítja ezt a problémát. Ezt a hibajelenséget még könnyen leellenőrizhetik, mert, ha letekerik a melegvíz azonnal megjelenik a kifolyócsövön. Ugyanerre a hibára utal, ha az egyik csapolón kisebb a nyomás, mint a másikon. De az is előfordulhat, hogy az oda vezető melegvíz csövek nem minden esetben egyformák.

Az átfolyós vízmelegítőknél van egy úgynevezett vízátfolyás szabályzó, amely segítségével állítani lehet az átfolyó víz mennyiségét. Ha ez a szabályozó elromlik vagy rosszul van beállítva, az előidézheti hogy a melegvíz nyomása elkezd csökkenni. Ritka esetekben a fordított melegvíz bekötés is okozhatja, hogy gyenge vagy nem megfelelő a melegvíz nyomás ereje.

A leggyakoribb hibalehetőség, amikor a kazán bevízkövesedik. Ilyenkor helyi melegvíz forrás jön létre, és ezáltal is kisebb lesz a melegvíz szolgáltatás. Ilyenkor érdemes azonnal szerelőt hívni, mert az elhasználódott, vízköves fűtőszál nem tud rendeltetésszerűen működni.

Ma már a szervizek többségével telefonon egyeztetve meg lehet beszélni, hogy mi a hiba, hogy mire készüljön fel a szakember, mire a helyszínre érkezik. Legtöbb esetben a javítás előtti állapotfelmérés és a kiszállás a helyszín távolságától függően ingyenesen történik. Minden gázzal működő vízmelegítő karbantartása vagy szerelése után műszeres szénmonoxid mérés is készül, a teljes biztonság érdekében.

Régebbi készülékeknél, amennyiben már a garanciaidőn túli a meghibásodás és alkatrész cseréről van szó, a vízmelegítők javítása akkor megoldható, ha még beszerezhető az az alkatrész, amire szükség van a hiba elhárításához. Ilyenkor általánosságban a szervizelést végző cég vagy szakember a gázszerelés keretein belül segíti az alkatrész beszerzését, és üzembe is helyezi.

Minden esetben kellő körültekintéssel válasszanak szakembert a munka elvégzésére, hiszen a gáz nem játék.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Igényelt szolgáltatás